Akıl; kişinin meydana gelen olaylar karşısında fikrini ( fikir-i-n-i > ünlü düşmesi ) üretebilme becerisi ve problemleri en hızlı şekilde değerlendirip bir neticeye ulaşabilmesi yeteneğidir ( yetenek - i- dir > ünsüz yumuşaması ) . Akıl Allah tarafından insanlara diğer canlılardan farklı bir özellik olarak verilmiştir ( veril-miş-dir ( ünsüz benzeşmesi ) . Her insanın aklı ( akıl - ı > ünlü düşmesi ) vardır ancak insanların aklını ( akıl- ı- n - ı > ünlü düşmesi ) kullanabilme yeteneği ( yetenek -i > ünsüz yumuşaması ) birbirinden farklıdır.
Birtakım insanlar en basit problemlerde bile fikir üretmekte ( üretmek - de > ünsüz sertleşmesi ) zorlanır. Bazı insanlar yaşı büyük insanların daha bilgili olduğunu ( ol - duk - u - n - u > ünsüz yumuşaması ) zanneder. Boy, kilo vb. yaş ilerledikçe ( ilerle- dik - ce > ünsüz sertleşmesi ) artan özelliklerden çok farklıdır akıl. “akıl yaşta değil baştadır “ atasözü beynini ( beyin - i - n - i > ünlü düşmesi ) kullanabilen insanların daha akıllı olduğunu ( ol - duk - u - n - u > ünsüz yumuşaması ) vurgulamaktadır ( vurgu-la- mak - da - dır > ünsüz sertleşmesi ) . Vücudun ( vücut - un > ünsüz yumuşaması ) gelişebilmek için bazı besinlere ihtiyacı olduğu ( ol - duk - u > ünsüz yumuşaması ) gibi aklında ( akıl - ın - da > ünlü düşmesi ) gelişebilmesi için bazı besinler şarttır ( şart - dır > ünsüz benzeşmesi ) . Aklı ( akıl - ı > ünlü düşmesi ) geliştiren besinler okumak, araştırmak, sorgulamak ve soru sormaktır ( sorgu - la - mak - dır > ünsüz sertleşmesi ) . Yüzyıl yaşayıp da yemek içmek dışında bir gayesi olmamış bir insanla 15-20 yaşında ama sürekli araştırmış, çalışmış bir genci ( genç - i > ünsüz yumuşaması ) bilgi yönünden bir tutabilir miyiz ?
Aklın önemini gerektiği ( gerek - dik - i > ünsüz yumuşaması ) gibi anlayamıyoruz. ( anla- y - a - ma- yor - uz > ünlü daralması )
İsmi yok mu
YanıtlaSilTeşekkürler ��
YanıtlaSil